VAN GOGH MUSEUM

Om du besöker Van Gogh Museum i Amsterdam så kommer du få en unik upplevelse. Här finns världens största samling av denna enastående konstnärs målningar.

Vincent Willem van Gogh föddes i Nederländerna 1853 och dog i Frankrike 1890. Han var en nederländsk konstnär som har kommit att bli en symbol för modern konst med expressionistisk framtoning. Van Gogh tog inspiration från impressionismen och vill till en början av att skildra livet ur fattigklassens perspektiv. Men senare glider han mer åt expressionistiskt håll och hans motiv kom inte längre att följa samma tidigare röda tråd. Hans konstverk är färgstarka och ytterst personliga.

Van Gogh levde ett mycket spektakulärt liv och var känd för sina konstiga utsvävningar. Vid ett tillfälle fick han en psykisk kollaps och skar av sig en del av sitt ena öra som han sedan gav till en prostituerad kvinna. Att sägnen säger Van Gogh begick självmord när han var 37 år gammal behöver inte vara sant. Men här går uppgifterna isär. Du kan bland annat läsa om en annan teori i en artikel publicerad i DN:

”Van Gogh begick inte självmord”

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*