Haarlem

Bilden föreställer Haarlem i Amsterdam

Cirka 20 minuter från centrala Amsterdam finner du en stad som heter precis som stadsdelen i New York, det vill säga Haarlem. Ja, det stämmer. Det är samma namn endast skrivet på olika två olika språk och på två olika sidor om Atlanten. Sannolikt är det ett språkligt arv som gett namnet åt stadsdelen i New York i samband med den stora emigrationen till USA som skedde i slutet av 1800-talet till början av 1900-talet.

Haarlem i Nederländerna är alltså en egen kommun med cirka 155 000 invånare. Vilket gör att den till storleken faktiskt går att räkna som en mellanstor svensk stad som till exempel Linköping eller Norrköping. Det som framförallt karaktäriserar Haarlem är att det kallas för Bloemenstad. Den viktigaste exportvaran samt det staden är mest känd för är exporten av blomsterlökar och alla de blomsterodlingar som kan besökas i staden. Dessutom är det en stad som kan erbjuda Nederländernas kanske bästa utbud av museer, konstutställningar och historiska monument.  

Om du under din vistelse i Amsterdam får lust att besöka Haarlem är det faktiskt den perfekta heldagsutflykten. Kanske kan det till och med vara ganska skönt att fly storstaden en liten stund. Det är nämligen inte mer än cirka 20 minuters restid mellan Amsterdam och Haarlem.

Grote Markt

Grote Markt är torget som är ett måste att besöka om du gör ett besök i Haarlem. Här kan du finna en torghandel som har mycket att erbjuda. Grote Makrt kan du också äta och dricka gott och varför inte slå dig ned en stund vid ett mysigt kafé i solen och riktigt njuta av stadens själ sittandes mitt på en servering med en riktig holländsk öl som törstsläckare.  

Grote Kerk Haarlem

Svårt att missa är då såklart den stora kyrkan Grote Kerk som är en pompös och imponerande byggnad. Det är en klassisk medeltidskyrka i gotisk stil. Kyrkan har anor ända från 1300-talet. Genom historien har dock den gamla kyrkan fått lida både eldsvåda och blixtnedslag. Men om du gör ett besök kan du tydligt se att det inte har påverkat det imponerade byggnadsverkets vilja att fortfarande göra avtryck.  

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*