KONINGINNEDAG

föreställer koninginnedag

Koninginnedag är holländska för Drottningens dag som är den 30 april i Holland. Befolkningen brukar fira denna högtidsdag med pompa och ståt, och i Amsterdam gör befolkningen verkligen inga undantag. Iförda orangea kläder festar amsterdamborna längs med gator och kanaler hela dagen lång. Vanligen håller arrangörer loppmarknader och konserter. De allra flesta är lediga från arbetet under Drottningens dag.

Traditionen koninginnedag började 1885 och firar den 31 augusti då den dåvarande prinsessan Wilhelmina hade sin födelsedag. När hennes dotter Drottning Juliana föddes så flyttades helgdagen till hennes födelsedag, det vill säga den 30 april. Den nuvarande drottningen Beatrix intog tronen 1980 och har inte ändrat datumet. Lite missvisande så firar dock holländarna hennes födelsedag 30 april trots att hon egentligen fyller den 31 januari.

Beatrix har som tradition att varje år besöka några holländska städer och delta i festandet och firandet av Drottningens dag.

Som turist kommer du trivas som fisken i vattnet om du väljer att besöka Amsterdam under Drottningens dag. Dels så kommer du möta våren i Amsterdam och dels bevittna när staden lever som allra mest.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*