Koninginnedag

föreställer koninginnedag

Koninginnedag är holländska för Drottningens dag som infaller den 30 april i Holland. Befolkningen brukar fira denna högtidsdag med pompa och ståt, och i Amsterdam gör befolkningen verkligen inga undantag. Iförda orangea kläder festar Amsterdamborna längs med gator och kanaler hela dagen lång. Vanligen håller arrangörer loppmarknader och konserter i staden. De allra flesta är lediga från arbetet under Drottningens dag men som alltid är det inte en självklarhet.

Traditionen koninginnedag började 1885 och firar den 31 augusti att den dåvarande prinsessan Wilhelmina hade sin födelsedag. När hennes dotter Drottning Juliana föddes så flyttades helgdagen till hennes födelsedag, det vill säga den 30 april. 2013 ersattes drottningen Beatrix. Hon intog tronen 1980. Lite missvisande så firar dock holländarna hennes födelsedag 30 april trots att hon egentligen fyller den 31 januari.

Koningsdag den 27 april

Nu har prins Willem-Alxader övertagit tronen efter Beatrix och datumet för firandet av kungligheterna har därför också bytt datum. Det är nu istället den 27 april som gäller för firandet av prinsen. Drottningen och prinsen har som tradition att varje år besöka några holländska städer och delta i festandet och firandet av Drottningens dag.

Som turist kommer du trivas som fisken i vattnet om du väljer att besöka Amsterdam under Drottningens dag. Dels så kommer du möta våren i Amsterdam och dels bevittna när staden lever som allra mest. Så om du som besökare söker en festdag som säkert är någon särskilt är mitt råd att försöka tajma denna festdag.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*