Rembrandts hus eller Rembrandthuset (Museum het Rembrandts huis) har sin placering i centrala Amsterdam. Närmare bestämt i de finare kvarteren nära Stadshuset. Huset köpte Rembrandt 1639. Han bodde och verkade i huset fram till 1658. Rembrandt köpte huset precis när han började bli känd som konstnär. Ateljén fanns i husets övervåning och familjen bodde också där. Förutom eget skapande i sin ateljé valde han att undervisa yngre förmågor. Fint ljusinsläpp och storleken på ateljén gjorde detta möjligt.
År 1656 gick Rembrandt i personlig konkurs och blev av med sitt hus. Han hade skapat sig dyra vanor, bland annat att samla på dyra föremål. Detta bidrog till att han drog på sig skulder och fick därför inte behålla sitt hus. 1660 blev Rembrandt tvungen att sälja allt han ägde och det innefattade även huset. Rembrandt råkade alltså ut för en dåtida utmätning av tillgångar. En stor del av hans konstsamling blev såld på auktion. Ett besök i Rembrandts hus är en konsthistorisk tidsresa som både inspirerar och genererar bestående intryck. Dessa intryck består. Det är verkligen värt att inte missa Rembrandts hus när du besöker Amsterdam.
Rembrandthuset och livet
Rembrandt Harmenszoon van Rijn var en nederländsk konstnär. När han blev född var han nummer 8 av 9 syskon. Han lämnade betydande avtryck i konsthistorien. Han blev född i Leiden 1606 och dog i Amsterdam 1669. Rembrandts verk har bidragit till den historiska epok som kallas för Den holländska guldåldern. Guldålderns konstverk är främst kända för den genomtänkta ljus och färgsättningen. Verken är ofta präglade av en religiös utstrålning.
Redan 1642 blev Rebrandt änkeman när hans frus Saskia dog. Då blev han mindre verksam som konstnär. Han tog alltmer ansvar för sin son Titus i Rembrandthuset. Han fick också svårigheter med kvinnor. En konkubin anklagade honom 1649 för att ha yttrat ett vigsellöfte till henne. Han blev dock inte fälld men den person som vittnade i rättegången fick sitta i fängelse i Gouda på grund av falskt vittnesbörd.
Lämna ett svar