Centralstationen

Varje dag besöker 250 000 resenärer Centralstationen i Amsterdam (Amsterdam Centraal Station). Den enastående byggnaden som utgör Centralstationen ritades bland annat av den holländska arkitekten Pierre Cuypers, känd för att också ha ritat Rijksmuseum. Rijksmuseum påminner stilmässigt om Centralstationen. Centralstationen i Amsterdam öppnade 1889. Stationen har inte mindre än 15 spår.

Från centralstationen kan du till exempel ta dig smidigt till flygplatsen Schiphol. Men Centralstationen i Amsterdam är en viktig knytpunkt             för järnvägsnätet och därför kan du ta dig smidigt till många platser i Nederländerna. På Centralstationen finner man också startstationer för     tre viktiga tunnelbanetåg. Dessa är 51, 53 och 54. Centralstationen har dessutom ett hundratal bussförbindelser som gör det enkelt att ta sig till varje vrå av Amsterdam. För att åka buss krävs ett stämpelkort, och du måste stämpla in men även stämpla ut när du stiger av en buss. På Centralstationen finns det en plats för turistinformation där man även kan få svar på frågor gällande tågtider och tåg-spår.

En större ombyggnation av hela stationsområdet pågår i detta nu. Det är naturligtvis svårt att garantera när den är klar. Men med stor sannolikt bör hela projektet vara i hamn år 2023. Förändringarna kommer i stort innebära ett större hamnområde, plats för mer än ytterligare tiotusen cyklar, en ny terminalbyggnad och en större gångtunnel med fler affärer.