OUDE KERK

Bilden föreställer Oude Kerk eller Gamla Kyrkan

Oude Kerk är Amsterdams äldsta kyrka. På 1300-talet byggde fiskare kyrkan. Fiskare som uppehöll sig kring floden Amstel – och var tillägnad Sankt Nicholas. Det är ett imponerande medeltida monument som många turister gärna besöker. Kyrkan fick sitt nuvarande namn först efter att Amsterdams befolkning några hundra år senare växt sig större. Det uppstod då ett behov av att grunda en ny kyrka på torget Dam i centrala Amsterdam. Den fick namnet Nieuwe Kerk (Nya kyrkan) och den tidigare Sankt Nicholas-kyrkan fick alltså heta ”Gamla kyrkan” på språket holländska.

Oude Kerk idag

Till kyrkan kan besökaren givetvis komma för att be. Man arrangerar där också också bröllop, utställningar och Oude Kerk fungerar dessutom som konserthall. Kyrkan bedriver många kulturella projekt vilka de anser forma en dialog med samhället. Rembrandt lär ha ingått äktenskap i ”Gamla kyrkan” och likaså sjöhjälten Van Heemskerck. Legenden säger att Heemskerck är begravd där. Det var en salig blandning av händelser som ägde rum i kyrkan och dessutom hörde det till vanligheten att fiskare uppehöll sig där och lagade sina nät.

Oude Kerk ligger i det så kallade glädjekvarteret i Amsterdam vilket medför att många turister är förundrade över kontrasten att det ligger en kyrka där. Inte nog med att den är väldigt ståtlig och vacker.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*