MAGERE BRUG

en bild på Magere Brug

Magere Brug betyder rätt och slätt ”Magra bron” på holländska och har antagligen fått sitt namn på grund av att bron helt enkelt inte är särskilt bred. Man lät bygga bron 1691 på uppdrag av två rika systrar som bodde på varsin sida av Amstel och hade svårigheter att besöka varandra. Huruvida historien om de två systrarna är sann eller inte råder det oklarheter kring. Nya broar byggdes med tiden – på exakt samma plats och med samma namn. Dock var det ursprungliga officiella namnet på bron Kerkstraatbron.

En mysig pub i form av De Magere Brug är belägen i anslutning till bron. Och sitter man där på kvällen och beskådar bron så kanske den är som allra tjusigast. Då är nämligen ungefär 1200 lampor – placerade längs med bron – tända. Dessa lyser upp omgivningen och ljusreflektionerna i det omgivande vattnet bidrar till en magisk stämning.

Magere Brug och moderna tider

Ända fram till 1994 var man tvungen att öppna bron för hand men nu sker öppnandet automatiskt. Sedan 2003 så är Magere Brug endast till för fotgängare och cyklister. Sightseeing-båtarna i Amsterdam är tillräckligt låga för att kunna passera under bron. För dessa båtar behöver bron inte öppna Det vill säga, ingen broöppning är tvungen. Däremot måste bron ofta öppna, flera gånger om dagen, för större båtar.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*