TORGET DAM

bilden föreställer Torget Dam i Amsterdam

Dam – eller de Dam som det heter på nederländska – ligger mitt i centrala Amsterdam och har sina anor från 1200-talet. Initialt var torget en marknadsplats och det var inte ovanligt att Amsterdamborna gick dit för att handla sina matvaror. Idag är de Dam torget ett av de största torgen i Europa.

Torget Dam och omgivningarna

Torget är inte bara en vanlig mötesplats. Det fungerar även som ett nav och är förankrat med viktiga stråk fyllda med butiker, barer, restauranger och cafeér. Torget är dessutom omgivet av historiska byggnader och museer. Vid torget Dam ligger Kungliga Palatset (Paleis op de Dam). Man lät bygga palatset mellan 1648 och 1655 och palatset fungerade då som stadshus åt Amsterdam. På den tiden var Kungliga Palatset världens största byggnad och utan att ha koppling till några religiösa ändamål. Det var arkitekten Jacob van Campen som stod för ritningarna för byggnaden som går i holländsk klassicistisk stil. Nieuwe Kerk (Nya Kyrkan) ligger också vid torget Dam. Där finns också ett minnesmonument över de människor som på ett eller annat sätt dog under andra världskriget.

Inte sällan så arrangeras där shower av olika slag. Det är även en väletablerad plats för demonstranter. Men har man som avsikt att uppehålla sig på torget bör man vara beredd på att även många duvor uppehåller sig där.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*