Träskor i Amsterdam

träskor Nederländerna

Du förknippar säkert träskor med Nederländerna även om de också är och har varit ett vanligt inslag i den svenska bondekulturen. De kan vara gjorda helt eller delvis i trä. Vanligtvis är de dekorerade med olika motiv och i skiftande färger. Träskor är vanligt förekommande i flera souvenirbutiker som finns i Nederländerna och i Amsterdam. Även om Amsterdam kanske inte är platsen som är mest känd för sina träskor då ofta träskor är något som bönder använder på landsbygden är de ändå enkla att komma över på stadens gator och torg. Du kan alltså välja och vraka tills du hittar ett par som du gillar. Eller varför inte ge bort ett par i present till en vän.

Faktum är att bönder i hög grad använder träskor även idag då de grova sulorna av trä gör det enklare att arbete i lera. Idag om du lägger en första anblick vid en träsko som är handmålad är det förmodligen svårt att betrakta det som någonting som kan vara skönt att ha sin fot i. De är hårda och är ofta målade i ett traditionellt mönster. Förmodligen är de traditionella träskorna något som du antingen gillar eller inte gillar särskilt mycket. Förmodligen beror det på din inställning till traditionalism och historia och ditt intresse för dessa ämnen.   

Träskor i Amsterdam och trämaterialet

Att bära dessa skor kan vara ganska obekvämt. Dock går de också att använda som prydnad och många har dessa uppsatta på väggen. En holländsk sko av trä är också lik den svenska träskon som i perioder också är och har varit populär. Kanske är dock den svenska träskon än mer bekväm då den ofta även är gjord av skinn. De nederländska träskorna är oftast gjorda endast i trä och ofta i träslaget Poppel. Detta skaver mot foten och kan lätt ge dig skoskav som du i värsta fall behöver behandla. I Amsterdam kan du köpa träskor i olika souvenirbutiker.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*