Van Gogh Museum

museum van gogh

Om du besöker Van Gogh Museum i Amsterdam så kommer du få en unik upplevelse. Här finns världens största samling av denna enastående konstnärs målningar. Arkitekturen som museet är byggt i är mycket intressant och har en egen stil. År 1973 slog museet upp portarna. Van Goh Museum är placerat på ett stort torg i Amsterdam som heter Museumplein eller på svenska museitorget. Faktum är att det var en svensk arkitekt Sven-Ingvar Andersson som i början av 90-talet deltog i ombyggnation av torget. På samma torg hittar du också andra välkända museer såsom Rijksmuseum och Stedelijk Museum. Stedelijk museum för dig smo är lite mindre insatt är ett museum för modern konst. Alltså om du vill besöka fler museer än Van Gogh Museum är mitt råd att ta dig till Museumplein.  

Van Gogh och hans liv

Vincent Willem van Gogh föddes i Nederländerna 1853 och dog i Frankrike 1890. Han var en nederländsk konstnär som har kommit att bli en symbol för modern konst med expressionistisk framtoning. Van Gogh tog inspiration från impressionismen och vill till en början av att skildra livet ur fattigklassens perspektiv. Men senare glider han mer åt expressionistiskt håll och hans motiv kom inte längre att följa samma tidigare röda tråd. Hans konstverk är färgstarka och ytterst personliga.

Van Gogh levde ett mycket spektakulärt liv och var känd för sina konstiga utsvävningar. Vid ett tillfälle fick han en psykisk kollaps och skar av sig en del av sitt ena öra som han sedan gav till en prostituerad kvinna. Sägnen säger att Van Gogh hade druckit av rusdrycken Absint som var ett vanligt berusningsmedel under romantikens i Europa. Även om folkberättelsen säger att Van Gogh begick självmord när han var 37 år gammal, behöver det inte vara sant. Men här går uppgifterna isär.  

”Van Gogh begick inte självmord”

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*